Budapest, 2022.03.21. – A hazai építőanyag kereskedelem mintegy kétharmadát, és számos építőanyag gyártót is összefogó Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület tagjainál  – összhangban a korábbi előrejelzésekkel – jelentkeztek a növekvő költséginflációs hatások, különösen az építőanyagok gyártásához szükséges versenypiaci energia és a fuvarköltségek oldalán.

A sosem látott mértékű energiaáremelkedés a versenypiaci fogyasztóknál 2022 első negyedévére ahhoz vezetett, hogy az energiaintenzív gyártási kategóriákban 7-9-szer többe kerül a földgáz és legalább 3-4-szer többe a villamos áram, mint egy éve. Mindez extrém mértékben növeli a gyártási költségeket különösen azon nagy energiaigényű termékeknél, mint az égetett kerámia termékek vagy a szálas hőszigetelő anyagok, ahol az energia költség aránya 40-60% közötti. Az energiaár-robbanást fokozta a háborús helyzet is, mindez pedig tovagyűrűző hatásként megjelenik az építőanyag kereskedelemben tapasztalt árakban is.

A szállítási költségeket tekintve az üzemanyagár fontos  összetevő. A 100 dollár feletti kőolajár hatása hónapok óta drágítja az üzemanyagokat, így a 2022. januárjától jellemző 15%-os fuvardíj-emelkedésre további 20% emelkedés rakódott rá idén márciustól, vagyis egy-egységnyi építőanyag helyszínre szállítása 38%-al magasabb, mint 4-5 hónapja. A dráguló szolgáltatások ezzel párhuzamosan – nemzetközi relációban, import szolgáltatásoknál különösen erőteljesen jelentkeznek. 

A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület tagjaink célja e feszített helyzetben is az, hogy az építőanyagok és az építési termékek ellátása minél zökkenőmentesebb legyen.